W ramach Światowego Dnia Żywności oraz Światowego Dnia Warzyw i Owoców promujemy świadomość zdrowych nawyków oraz potrzeb twojego organizmu, aby pomóc ci zachować zdrowie. Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem, o czym wiedział już ojciec nauk medycznych, Hipokrates.

Traktujesz żywność i zdrowy styl życia jak profilaktykę wystąpienia chorób? Owszem, w genach masz zapisaną predyspozycję do większości chorób, ale to Ty poprzez swoje codzienne rutyny masz wpływ na ich aktywację.

Poniżej poznasz kilka wybranych sposobów zmiany nawyków żywieniowych:

Żywność która odżywia

Pożywna dieta zawiera zbilansowaną kombinację węglowodanów złożonych, białek, tłuszczu, błonnika, witamin i minerałów i posiada odpowiednią dzienną kaloryczność bez nadpodaży, tak aby utrzymać normowagę. Natomiast w diecie w stylu zachodnim znajduje się zbyt dużo węglowodanów, a za mało białka i błonnika. Konieczny błonnik znajdziesz w warzywach, owocach, pełnoziarnistych zbożach oraz orzechach.

Jesień to doskonały czas na zajadanie się naszymi orzechami włoskimi, pełnymi witaminy E, polifenoli, Omegi-3 i 6, witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu i cynku. Te mini-bombki witaminowe szczególnie korzystne są dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego, przyspieszają też odchudzanie. Nasza wiewiórka WuKaDka dobrze o tym wie i też za nimi przepada. Orzechami włoskimi możesz posypać płatki owsiane, jogurty, rozdrobnione wmieszać do naleśników, muffinów albo dorzucić do warzyw lub sałatek. Są chrupiące, sycące i smaczne – trudno wyobrazić sobie zdrowszą przekąskę.

Zrezygnuj z dań gotowych

Kolejnym nawykiem, który pomoże Ci zachować zdrowie jest rezygnacja z żywności przetworzonej, pakowanej, fast foodów, słonych i słodkich przekąsek. Zachęcamy do samodzielnego gotowania z naturalnych surowców. Wyeliminujesz w ten sposób nadmiar soli, tłuszczy trans, chemii i pustych kalorii ze swojej żywności.

Jedzenie sezonowe

Czy wiesz, że warzywa i owoce powinny stanowić 50% twojego talerza?

Zawartość witamin i składników odżywczych w owocach i warzywach waha się w zależności od pory roku. Aby jeść zdrowo, wybieraj te ich rodzaje, które dojrzewają o danej porze roku; dlatego pomidory najlepiej smakują w sierpniu, dynia w październiku, a truskawki w czerwcu.

Wybieraj nieidealne okazy warzyw i owoców, szukaj małych hodowców, którzy prowadzą uprawy ekologiczne.

Zatrzymaj marnowanie żywności

Mimo światowej nadprodukcji żywności, na całym globie jedna na dziesięć osób cierpi głód. W Polsce ten problem dotyka co najmniej 1,4 mln ludzi. Jednocześnie co roku marnuje się od 30% do 40% żywności. Prosimy, nie marnuj żywności i bądź życzliwy dla osób które głodują.

Uważne jedzenie

Posiłki jedz powoli, uważnie, najlepiej przy stole i z talerza. Duży wpływ na trawienie i uczucie sytości ma dokładne rozdrobnienie pokarmu, tempo i świadomość jedzenia. Zapobiega też przejadaniu się i nadwadze.


Trudno jest z dnia na dzień zmienić nawyki żywieniowe, które towarzyszyły nam przez wiele lat. W dzisiejszym pędzącym świecie działamy często na autopilocie. Zmiana wymaga czasu, zaangażowania, uważności, a także cierpliwości. Jeśli potrzebujesz wsparcia i motywacji, sprawdzonych sposobów poproś o pomoc specjalistę.

Czy jesteś gotowy na podróż w kierunku zdrowia i dobrego samopoczucia?

Psychodietetyk Ewa Borcz-Wdowiarska         

VITAL i Ty

  • E. Marylskiego 68, 05-825 Książenice
  • GRAfit, ul. Romualda Traugutta 42a, Grodzisk Mazowiecki
  • online

tel.  600 37 99 44

światowy dzień żywności